• Tarja S.

Osallistuin "Spiraaleja ja kulkusia Itämeren rannoilta" - seminaariin!


Oli niin mielenkiintoinen ja tietoa täynnä oleva seminaari, että en saanut blogia silloin päivitettyä! Kirjoitin kyllä ylös ajatuksia ja napsin kuvia, joten tässä, olkaa hyvä! :)

29.11.2016 Spiraaleja ja kulkusia Itämeren rannoilta -seminaarin ensimmäinen päivä takana Liedon Vanhalinnassa. Monen monta mielenkiintoista luentoa ollaan saatu kuunnella: spiraalikoristelusta tietoa ja kuvia, rekonstruktiota käsitteleviä luentoja, väreistä ja värjäämisestä rautakaudella, miehen asu rautakaudella.. Huh huh! Tiedontäytteinen päivä. Huomenna tiedossa työpajoja!

30.11.2016 Tänään oli viimeinen päivä seminaarista ja luentojen sijaan oli mahdollisuus tutustua moneen työpajaan. Unohdin täysin tutustua rautakautisen miehen vaatteeseen tarkemmin, kun en nähnyt sitä missään esillä, vaikka jossain se ilmeisesti oli laitettuna näytille. Harmi!

Olin ilmoittautunut yhteen työpajaan etukäteen, spiraalikoristeiden valmistamiseen, opettajana Jaana Ratas. Pääsin iltapäivän ryhmään, joten aamupäivällä ehdin tutustua muihin pajoihin. Kurkin neulakinnastekniikkaa ja lautanauhojen valmistusta sekä puolisen tuntia vierähti kuunnellessa lisää tietoa Krista Vajanolta fermentoimalla värjäämisestä. Kävin myös ihastelemassa pystypuilla kutomista, sitäkin olisi mukava päästä joskus kokeilemaan.


Keskipäivän jälkeen pääsin mukaan spiraalikoristeita tekemään ja siinä vierähti seuraavat kolme tuntia todella nopeasti. Kokeiluni ei tullut täysin valmiiksi, mutta harjoittelen itsenäisesti lisää,. Nyt kun tiedän vähän perusjuttuja, on mukavampi jatkaa!

Tämän työpajan aiheena oli opetella miten spiraalikoriste valmistetaan tuohen päälle kiinnitettynä. Tämä tekniikka/tyyli on luultavasti ollut rautakaudella se perinteinen tapa valmistaa näitä koristeita.

Spiraalikoristeita käytetään muinaispuvuissa, eli esihistoriallisen ajan mallin mukaisissa puvuissa, jotka on valmistettu hautalöytöjen perusteella. Materiaalina on pronssi ja koristeita voidaan kiinnittää jo kankaan valmistuksen yhteydessä tai sitten jälkikäteen, esimerkiksi tällä tekniikalla, jota työpajassa harjoiteltiin.

Monet ovat varmaan nähneet näitä spiraalikoristeita telkkarissa/netissä, kun presidentti Tarja Halonen yllätti itsenäisyyspäivänä 2001 pukeutumalla Euran muinaispukuun, jonka esiliinan helmaa koristivat pronssispiraaleista muodostetut kuviot.

Seminaari oli todella mukava tapa viettää viikonloppu, siellä oli muutamia tuttuja ja paljon mukavia ihmisiä, jotka olivat kiinnostuneita samoista aiheista. :) Turun sanomissa julkaistu artikkeli miehen asusta, joka oli esillä seminaarissakin, on luettavissa täältä. Ryhmäkuva tapahtumasta, kuva sivustolta Hibernaatiopesäke .


#muinaistekniikka #perinnekäsityöt #LiedonVanhalinna

Kuvat ja tekstit ovat omiani, ellei toisin mainita. Ethän kopioi ilman lupaa!

Päivitetty 26.04.2020

Taustakuvan on suunnitellut Freepik ja portfolion sivut on luotu Wix.com avulla

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now